NIEUWSHERSTELLEN VAN EERGEVOEL EN ZELFRESPECT

HOUD VAN KINDEREN EN HELP HEN – DAT IS HAAR MANIER

Rosalba Cordero (achterin) tijdens een De Weg naar een Gelukkig Leven les op een basisschool in Mexico-Stad, één van de meer dan 1835 scholen die ze heeft bezocht.
Rosalba Cordero is het gelukkigst wanneer ze bezig is het welzijn van jongeren en kinderen te beschermen en hun toekomst veilig te stellen met De Weg naar een Gelukkig Leven.

Er is een gebrek aan aandacht voor kinderen. Ouders werken en kinderen worden in de steek gelaten. Er is meer criminaliteit omdat kinderen de drugsdealers volgen. Ze willen geld en zoeken wegen om uit hun leven te ontsnappen”, zegt Cordero.

Ze ziet twee mogelijkheden om het leven van een kind in de richting van geluk te leiden: je brengt ze al vroeg de leefregels van De Weg naar een Gelukkig Leven bij, of je pakt ze op waar ze gezonken zijn en rehabiliteert ze.

“Dit kleine boekje is zo gemakkelijk en zo krachtig, dat als je het gewoon in je leven toepast, je leven voor altijd zal veranderen”, zegt ze.

Om dichter bij haar doel te komen, een kind naar een gelukkiger leven leiden, zijn Cordero en haar non-profit organisatie, Social Development and Recovery of Values [Sociale Ontwikkeling en Herstel van Waarden] bezig om elke scholier in Mexico te bereiken, voordat ze naar drugs grijpen of in de misdaad verzeilen.

In de afgelopen 17 jaar hebben ze 1835 workshops in scholen gegeven, waarmee ze rechtstreeks een paar miljoen scholieren hebben bereikt. Hier is een voorbeeld hoe dit in zijn werk kan gaan. Cordero’s groep maakt deel uit van een unieke workshop die uit een samenwerkingsverband bestaat. Sprekers van organisaties zo divers als Anonieme Alcoholisten en de procureur-generaal van Mexico bezoeken basisscholen en nemen die dag over. Elke scholier volgt acht uur lang workshops. Een volledig uur gaat over De Weg naar een Gelukkig Leven. Dat weerhoudt kinderen ervan de kant van misdaad en drugs op te gaan en ze raken doordrongen van de 21 leefregels. In negen jaar tijd hebben ze 621 scholen bezocht en meer dan 439.848 kinderen bereikt.

Het is niet ongebruikelijk dat een kind huilend naar Cordero komt en vraagt, “Wat kan ik doen? Mijn ouders slaan me. En ik houd van ze.” Omdat velen nog steeds leren lezen, stuurt ze ze naar huis met De Weg naar een Gelukkig Leven en laat ze hun ouders vragen om hen het hoofdstuk “Houd van kinderen en help hen” voor te lezen. Verzoening is onvermijdelijk.

Het programma is sindsdien in middelbare scholen geïmplementeerd. En wanneer Cordero een klas les geeft, roept soms bijna de helft van de jongeren: “Hé! Ik herinner me u, met dat klein boekje!” – die ze dan drie jaar eerder in de basisschool had gezien.

Maar duizenden jongeren hebben niet dat geluk en eindigen in de gevangenis. Voor hen is er echter nog steeds een manier.

Cordero en haar team werden uitgenodigd door de Minister van Openbare Veiligheid van Mexico om programma’s op te zetten in zes jeugdgevangenissen. Al drie jaar lang bereikten ze duizenden jeugdige criminelen en leerden hun de 21 leefregels, zoals: “Zorg goed voor jezelf”, “Maak je niet schuldig aan diefstal” en “Wees het vertrouwen van anderen waard”.

Maar de regel die de grootste impact heeft is die van “Wees bekwaam”.

“Dit kleine boekje is zo gemakkelijk en zo krachtig, dat als je het gewoon in je leven toepast, je leven voor altijd zal veranderen.”

“Wanneer ze uit de gevangenis komen zijn ze op zoek naar hoe ze het leven onder ogen kunnen zien”, zegt Cordero. Ze wijst erop dat vele alleen hun toevlucht in de criminaliteit zoeken nadat eerlijk werk is mislukt. Nadat het programma echter was geleverd, stelde Cordero: “was er een vermindering van criminaliteit en geweld in de gevangenissen”.

Wanneer ze worden vrijgelaten zullen deze voormalige overtreders het morele kompas hebben dat ze eerder misten en dus zal het dit keer beter gaan. “Ik ben blij want we kunnen mensen bewuster maken en we kunnen kinderen helpen oplossingen te vinden in hun leven.”

En Cordero negeert het hoger onderwijs niet. Ze heeft een verzoek ontvangen om workshops te geven in 34 hogescholen aan alle 50.000 studenten die zijn ingeschreven. Wie weet, misschien zullen een paar van die jonge volwassenen hun hand opsteken en zeggen: “Hé! Ik herinner me u met dat kleine boekje!” – een blijvende uiting van hoeveel levens Rosalba Cordero met De Weg naar een Gelukkig Leven heeft beïnvloed.DONEER

The Way to Happiness Foundation International heeft als doel het morele verval van de maatschappij om te keren door vertrouwen en eerlijkheid te herstellen door de 21 leefregels op grote schaal te verspreiden. Uw donaties helpen om de productie en verspreiding van De Weg naar een Gelukkig Leven boekjes en het lesmateriaal mogelijk te maken.