WINTER 2015NIEUWSBRIEF

DOMINICAANSE REPUBLIEK
Staatssecretaris voor Hoger Onderwijs leidt De Weg naar een Gelukkig Leven

Enid Gil, Staatssecretaris voor Hoger Onderwijs van de Dominicaanse Republiek, bij haar aanstelling als landelijk initiatiefneemster van De Weg naar een Gelukkig Leven.

Hoewel de Dominicaanse Republiek een van de meest populaire bestemmingen in het Caribische gebied is, heeft het land te kampen met grote maatschappelijke problemen. In het Caribische gebied is in de afgelopen twee decennia het aantal moorden met 25% gestegen en is de Dominicaanse Republiek tot een van de grootste bases voor drugs uitgegroeid. Het openbaar onderwijs (met een schooluitval van bijna 50% het slechtste onderwijs in de Cariben en Midden-Amerika) leidt tot hoge werkloosheidscijfers (15%). Kinderarbeid en kinderprostitutie komen veelvuldig voor.

Roberto Naya, inwoner van Miami en afkomstig uit het Caribische gebied, zag in De Weg naar een Gelukkig Leven een oplossing voor de morele achteruitgang die samengaat met de toenemende criminaliteit en geweldsdelicten in de Dominicaanse Republiek en begon een campagne met lezingen en training. Het leveren van één seminar aan 20 docenten in het onderwijscentrum van de dierentuin van Santo Domingo, leidde tot lezingen aan duizenden studenten, iedere maand opnieuw. Er kwamen van leraren van de studenten die de dierentuin bezochten, zo’n 200 aanvragen voor het leerplan van De Weg naar een Gelukkig Leven en de films, waardoor het programma op scholen in het hele land verspreid werd. Vervolgens introduceerde Naya de materialen bij overheidsfunctionarissen, wat ertoe leidde dat hij bij Enid Gil, de Staatssecretaris voor Hoger Onderwijs van de Dominicaanse Republiek, terechtkwam. Zij zag onmiddellijk de doeltreffendheid van De Weg naar een Gelukkig Leven en startte, samen met Naya, een implementatieprogramma voor de academici in heel het land. Gil, zelf professor aan een universiteit, werd volledig opgeleid en bevoegd om het programma De Weg naar een Gelukkig Leven te leveren en deed dit in de Autonome Universiteit van Santo Domingo, de grootste universiteit van het land. Dit resulteerde in tientallen leraren in opleiding die op vrijwillige basis lezingen gaven aan honderden leraren, studentencounselors, districtsfunctionarissen van het Ministerie van Onderwijs en de 150 directeuren van openbare en particuliere scholen in het Moca District. De Algemeen Directeur van Gemeenschapsdiensten presenteerde in eigen persoon aan alle aanwezigen het verfilmde boekje De Weg naar een Gelukkig Leven en het volledige leerplan.

Met 1000 opgeleide personen werden er seminars geleverd aan nog meer scholen, universiteiten, rechtencolleges, stichtingen ondersteund door de echtgenotes van de rechters van het Hoger Gerechtshof en gedetineerden van de Najayo-gevangenis. Eén gedetineerde gaf aan 50 anderen les in alle 20 onderdelen van het leerplan. Naya, Gil en het team zorgden ervoor dat de verfilming van het boekje De Weg naar een Gelukkig Leven in handen kwam van elke senator, dat er 1700 DVD’s naar het nationale Departement van Welzijn gingen voor elk van hun medewerkers in de buitendienst en dat 4000 DVD’s beschikbaar werden gesteld aan het Ministerie van Onderwijs voor alle schooldecanen in het land. Via radio en tv werd de campagne nog meer onder de aandacht gebracht.



EEN OP GEZOND VERSTAND GEBASEERDE GIDS VOOR EEN BETER LEVEN

De Weg naar een Gelukkig Leven met haar 21 leefregels is de kern van een uitgebreid onderwijsprogramma voor onderwijskundigen van scholen en gemeenschappen, zakelijk trainers en reclasseringsinstituten. Het programma bevat lessen en audiovisuele leermiddelen.


ANDEREN HELPEN OM DE WEG NAAR EEN GELUKKIG LEVEN TE VINDEN

The Way to Happiness Foundation International heeft als doel het morele verval van de maatschappij terug te dringen door vertrouwen en eerlijkheid te herstellen. Zij doet dit door de 21 leefregels op grote schaal te verspreiden. Uw donaties helpen om de productie en verspreiding van De Weg naar een Gelukkig Leven boekje en het lesmateriaal mogelijk te maken.