CRISISGEBIEDEN

Conflict en Geweld verminderen

Wereldwijd wordt het boekje De Weg naar een Gelukkig Leven en de leefregels gebaseerd op gezond verstand die hierin staan, goed ontvangen door militairen.
In tijden van beroering en oorlog, wanneer de dagelijkse routines zijn onderbroken en de grenzen van goed en verkeerd vervaagd zijn, hebben velen De Weg naar een Gelukkig Leven gebruikt om een licht van vrede, tolerantie en respect te laten schijnen bij verscheurde bevolkingen.

Irak:

sinds de Amerikaanse aanval op Irak, zijn er meer dan 95.000 burgerdoden, de meesten door zelfmoordbommen, explosieven, mortiervuur of raketaanvallen. Deze doden zijn het resultaat van de sektarische oorlogvoering die nu gaande is in het land, met zo’n zeven burgerdoden per dag. Dit continue conflict heeft vele aspecten van het “normale” leven in het land verstoord. Want maar 30% van de 3,5 miljoen studenten gaan bijvoorbeeld naar school.

Maar in 2006 waren er twee individuen – Carla Miller en Brian Pinkowki – die een vooruitgang hebben gemaakt in Irak met het gebruik van De Weg naar een Gelukkig Leven. Carla en Brian hebben tientallen TWTH seminars geleverd aan meer dan 2500 man en hebben bijna 30.000 De Weg naar een Gelukkig Leven boeken verspreid.

Carla en Brian hebben tientallen TWTH seminars geleverd aan meer dan 2.500 man en hebben bijna 30.000 De Weg naar een Gelukkig Leven boekjes verspreid.
Hun trainingssessies hebben mensen van alle rangen en standen beïnvloed – vrouwen met leiderschapsposities, staatsambtenaren, universiteitsstudenten en employees van lokale non-gouvernementele organisaties (NGO’s).

Ook heeft hun team de leefregels van het boek in de lokale krant uitgegeven, om mensen tools te geven om de problemen in hun gemeenschappen te confronteren.

Hier is wat van de impact van De Weg naar een Gelukkig Leven op de levens van diegenen die meededen:

“We zouden onze levens niet moeten baseren op de omgekomenen; het is absoluut zelfzuchtig om ons geluk te bouwen op andermans tragedies. Werkelijk geluk komt voort uit ideale relaties met anderen; het criteria voor geluk hangt af van onze relatie met anderen.”

“Deze trainingssessies hebben mij geleerd hoe ik uit mijn eigen wereldje moet komen en aan de buitenwereld te denken. Nu denk ik niet alleen aan mijn problemen maar ik denk aan andermans problemen en oplossingen. Ik heb geleerd hoe ik met mijn tijd moet omgaan. Gedurende de afgelopen twee dagen heb ik mijn dagelijkse routines veranderd en nu probeer ik mijn gedrag te veranderen. Dit is de eerste stap naar geluk.”

Het hoofd van een van de NGO’s legde na het seminar uit:

“Het boek leerde me hoe ik mezelf gelukkig maak, door de kracht van overtuiging en afstand te nemen van problemen, bedriegers en slechte mensen. Ik kan de mensen van wie ik houd gelukkig maken door ze te helpen en om ze te geven.”

Vandaag de dag, wordt De Weg naar een Gelukkig Leven nog steeds verspreidt door de Iraakse samenleving om te helpen kalmte en voorspoed te brengen.

Colombia:

al tientallen jaren lang is Colombia een van de meest geteisterde landen op het Westelijk Halfrond, het lijdt aan continu sociaal geweld en conflicten. In de jaren ’40 en ’50, werd het platteland verscheurd door veel geweld, ook wel “La Violencia” genoemd. In de jaren ’60 kwam er de linkse guerrillabeweging tot stand, Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), waar op zijn beurt tegenin werd gegaan door rechtse paramilitairen. Het land werd verder verscheurd door enkele grote drugskartels in de jaren ’70 en ’80. Na de instorting van de kartels, raakten de FARC en paramilitairen betrokken in het gevecht over de Colombiaanse cocaïne productie en handel – een conflict waaruit honderden ontvoeringen, moorden en geweld voortkwam in de samenleving. En om het helemaal bont te maken stond het leger van Colombia sinds lange tijd bekend vanwege schendingen van mensenrechten. In 2004, somde de Verenigde Naties deze sociale tumult op door de Colombiaanse conflicten te omschrijven als “de ergste humanitaire crisis in het Westelijk Halfrond.”

Het was op dit punt dat De Weg naar een Gelukkig Leven in het spel kwam, toen Colombiaanse acteur en komediant, Andrés López, besloot om het probleem te adresseren. Hij creëerde een unieke show waarin hij elk van de eenentwintig leefregels van De Weg naar een Gelukkig Leven volledig weergeeft. Door middel van deze optredens en evenementen, heeft hij niet alleen tienduizenden burgers beïnvloed, maar veel van de burgerlijke en militaire topfunctionarissen van het land.

Tot nu toe, heeft Andrés De Weg naar een Gelukkig Leven evenementen en seminars gehouden aan meer dan 14.000 militairen. Vandaar dat hij in 2008 door de Minister van Defensie een prijs voor zijn werk kreeg uitgereikt als een “Soldaat van Geluk.”

Ondanks dat Andrés het leger had geadresseerd, richtte hij er zich voornamelijk op om De Weg naar een Gelukkig Leven naar het Colombiaanse volk te brengen. Sinds 2005, heeft hij voor meer dan 50.000 mensen opgetreden, en voorzag iedereen met een exemplaar van het boek.

In 2008 heeft Andrés bijvoorbeeld samen met De Weg naar een Gelukkig Leven woordvoerster, Venezolaanse actrice, Ruddy Rodriguez, een zesurige show georganiseerd met daarin de bekende Latijns-Amerikaanse artiesten Nicolas Tovar en Alberto Plaza. Het evenement werd bijgewoond door meer dan 11.000 man en het hoogtepunt was het De Weg naar een Gelukkig Leven optreden van Andrés.

In totaal zijn er meer dan 3 miljoen exemplaren van De Weg naar een Gelukkig Leven in Colombia verspreid door de acties van Andrés López en Ana Mercedes, die De Weg naar een Gelukkig Leven campagne in het land leidt.