GELUK BRENGEN NAAR KARATE­KAMPIOENSCHAP

OKINAWA, JAPAN

De Weg naar een Gelukkig Leven sluit zich aan bij de weg van karate in de geboorteplaats van deze discipline: het eiland Okinawa.

De Weg naar een Gelukkig Leven werd tijdens de Okinawa Super Karate-do World Grand Prix uitgedeeld.

Karate is niet alleen een vorm van vechtkunst, het is ook een manier van leven. Een belangrijk punt bij de weg van karate is budo, ofwel, zoals een website het beschrijft: “Voor diegenen die karate beoefenen, is het een vorm van krijgskunst, maar belangrijker nog, het is een vorm van menselijke ontwikkeling waarmee we onze gewoonten kunnen veranderen, waardevoller kunnen worden voor onze gemeenschap en voor iedereen waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben.”

Het eiland Okinawa in Japan is de geboorteplaats van karate. De discipline wordt sinds zijn oorsprong niet alleen beschouwd als een beheersing van het lichaam, maar ook als een beheersing van de geest. Op Okinawa worstelen mensen echter met hun eigen problemen van armoede en drugs. Het werkloosheidscijfer is bijna het dubbele van dat van de rest van Japan en met armoede gaat vaak drugsgebruik gepaard.

Daarom, toen bleek dat de Okinawa Super Karate‑do World Grand Prix van 2019 in Okinawa, Japan, gehouden zou worden, had de voorzitter van de World Koshiki Karatedo Federation twee redenen om de 21 leefregels van De Weg naar een Gelukkig Leven te willen: om zowel het kampioenschap als het eiland te verbeteren.

Het Japanse team van de Weg naar een Gelukkig Leven gaf boekjes aan zowel deelnemers als sensei (martialarts-leraren), die uit de hele wereld waren gekomen om deel te nemen. De boekjes werden ook aan ouders gegeven, aan de mensen die kwamen kijken, en ook aan de Okinawa-gemeenschap, allemaal met het doel hen te helpen in hun zoektocht naar echte karate budo.