KENIA’S RE4MISTEN VERANDEREN SLOPPENWIJKEN IN HET LAND

KENIA, AFRIKA

Voormalige Keniaanse gevangenen zetten de organisatie Re4mist op om de sloppenwijken van Nairobi te hervormen, zodat anderen niet dezelfde weg inslaan als zij.

De Re4mist-organisatie gebruikt De Weg naar een Gelukkig Leven om gevangenen in de vrouwengevangenis Langata te onderwijzen over de 21 leefregels voor een beter leven.

De organisatie Re4mist Crime Kwetu Si Poa (Voor ons is misdaad niet goed) in Kenia “houdt zich bezig met het pleiten voor een misdaadvrije, vreedzame en duurzame samenleving als een manier om waardigheid in het dagelijks leven van de jongeren in de samenleving te waarborgen.” Ze worden geleid door zeven kernwaarden: liefdadigheidswerk, innovatie, uitmuntendheid, integriteit, diversiteit, toewijding en erkenning en ondersteuning van persoonlijke talenten.

Re4mist werd opgezet door voormalige gevangenen die vastbesloten waren om zodra ze zouden worden vrijgelaten, productieve en bijdragende burgers te zijn. Maar ze wilden er ook voor zorgen dat anderen niet het pad zouden volgen dat zij in eerste instantie waren ingeslagen. Daarom richten ze zich op de sloppenwijken van Nairobi waar veel criminaliteit uit voortkomt.

“We zijn de Weg naar een Gelukkig Leven-organisatie zo dankbaar voor de educatieve materialen die we tot nu toe hebben ontvangen. Ze zijn goed van pas gekomen om het leven van een aantal mensen in onze gemeenschap te transformeren.”

Het project­management­team van Re4mist ontwierp een programma dat ze ‘Het bouwen van veiliger gemeenschappen’ noemden, om te helpen misdaad te voorkomen voordat het zelfs maar gebeurt en om drugsgebruik, schooluitval, tienerzwangerschap en verdere verloedering van de sloppenwijken te verminderen. Ze gebruiken bewustwording, productiviteit en verbetering van vaardigheden om mensen in de sloppenwijken van de stad te empoweren.

De educatieve materialen van De Weg naar een Gelukkig Leven kwamen precies op het juiste moment om het programma te verrijken. Zoals het hoofd van de groep zei: “We zijn de Weg naar een Gelukkig Leven-organisatie zo dankbaar voor de educatieve materialen die we tot nu toe hebben ontvangen. Ze zijn goed van pas gekomen om het leven van een aantal mensen in onze gemeenschap te transformeren.”

De twee belangrijkste aandachtsgebieden van Re4mist zijn scholen en gevangenissen. Ze begonnen in vier gevangenissen, twee voor vrouwen, één voor mannen en één voor jongeren. In elke gevangenis brachten ze een hele dag door met gevangenen en gevangenisbewaarders, terwijl ze de inhoud van het Weg naar een Gelukkig Leven-boekje doornamen. Gevangenen, terwijl ze het hadden over wat ze uit de 21 leefregels hadden geleerd, zeiden dingen als: “Als ik dit maar had gevolgd, dan zou ik hier niet zijn geëindigd.”

In de Kamae Girls Borstal-instelling begonnen ze met 30 meisjes, van wie velen werden vastgehouden vanwege drugsgebruik. Eerst namen ze alle meisjes door de 21 leefregels, inclusief leefregel 2, ‘Wees gematigd’, te beginnen met punt 1, ‘Gebruik geen drugs’. Ze werden opgedeeld in vijf kleinere groepen en elk ervan kreeg een leefregel toegewezen om dieper op in te gaan en waarover ze aan de hele groep een presentatie zouden geven. De seminars zullen elke week gegeven worden totdat elke leefregel is behandeld.

Ze wilden ook de gemeenschap in reiken en gingen dus samenwerken met de Mathare Children’s Fund Panairobi Organization, die het onderwijs sponsort van kinderen die uit de sloppenwijken komen. Ze werkten verder samen met Acclaim Community Transformers, een groep die opgezet werd door twee mensen die in de sloppenwijk Mathare waren opgegroeid en die in plaats de sloppenwijk na hun school te verlaten, waren gebleven om van het “zorgdragen voor mensen die pijn lijden, ziek en wanhopig zijn” hun carrière te maken.

Samen leverden de groepen seminars aan 67 tieners en jongeren in basisscholen en middelbare scholen, die niet alleen uit de sloppenwijk Mathare kwamen, maar ook uit andere sloppenwijken van Nairobi, waaronder Huruma, Korogocho en Babadogo. De jongeren waar ze mee werken worden vanaf zeer jonge leeftijd blootgesteld aan misdaad en drugs, wat leidt tot voortijdige schooluitval en tienerzwangerschappen.

Maar met De Weg naar een Gelukkig Leven als een begeleidend pad, hebben de mensen in deze gemeenschappen in Nairobi nu een betere toekomst.