CLUB DESAFÍO HELPT HONDURESE JONGEREN OM DRUGS EN BENDES TE WEERSTAAN

SANTA BÁRBARA, HONDURAS

Eduardo Sabillon is gepassioneerd als het gaat om de jeugd van zijn land, Honduras, te bereiken met De Weg naar een Gelukkig Leven. Hij wil hen behoeden voor een toekomst waarin ze bij bendes en misdaad betrokken zijn.

Eduardo Sabillon onderwijst jongeren in heel Honduras door gebruik te maken van de 21 leefregels van De Weg naar een Gelukkig Leven.

Eduardo Sabillon werd in een klein dorpje in de staat Santa Bárbara in Honduras geboren. Al vroeg had hij een passie om jongeren te helpen en werd daarom leraar.

“Honduras heeft meer dan 800.000 jongeren die ‘nini’s’ worden genoemd. Niet op school, niet werken”, zegt Sabillon. Deze jongeren worden door bendes gerekruteerd en zijn soms nog maar negen jaar oud. En als ze er eenmaal onderdeel van uitmaken, is het bijna onmogelijk ze eruit te krijgen.

Toen een schoolhoofd van een middelbare school in Santa Bárbara contact met hem opnam en hem vertelde dat bendes crack in het dorp verkochten, ging Sabillon op zoek naar een manier om deze jongeren te bereiken. “Toen kwam ik op het idee van Club Desafío. Een club van diegenen die opstandig zijn.”

Hij verzamelde risicoleerlingen van middelbare scholen en organiseerde hen in clubs. Hij zag echter dat hij meer nodig had. “Preventie is geweldig, maar we hebben meer nodig dan dat. We hebben iets nodig om normen en waarden te herstellen.” Toen hij De Weg naar een Gelukkig Leven (The Way to Happiness, TWTH) vond, werd het al snel een permanent onderdeel van het programma.

Hij had groot succes met het werken met de leerlingen en omdat hij zijn bereik wilde vergroten, trainde hij leraren. “Zo kreeg ik een beweging op gang en ontstond er een gevoel van sociaal bewustzijn.”

De Directeur Onderwijs van Santa Bárbara kreeg lucht van het werk van Sabillon en wilde het in de hele staat implementeren en zo werd TWTH onderdeel van lessen in maatschappijleer. Andere staten volgden al snel en implementeerden het programma, waarmee meer dan 600 scholen in het hele land werden bereikt.

Om ouders te bereiken begon hij met de levering in Escuela Para Padres (school voor ouders). Ze organiseerden al snel maandelijkse seminars en ouders begonnen de leefregels na te leven in hun omgang met hun kinderen. Al snel verzochten pastoors om TWTH voor de jongeren in hun kerk. Ook zij kregen seminars.

Alles bij elkaar werden er meer dan 100.000 mensen onderwezen in TWTH in Honduras.

Maar hoe bereik je de nini’s die het grootste risico lopen om in bendes getrokken te worden? Sabillon lanceerde een project om muurschilderingen van TWTH-leefregels te maken, precies op de plekken waar nini’s het liefste rondhingen. Hij verzamelde de nini’s en zorgde ervoor dat ze niet alleen gingen helpen bij het maken van de muurschilderingen, maar dat ze ook gingen helpen met het schoonmaken en opknappen van de locaties.

Sabillon en zijn team werkten verder samen met het PNP (Programa Nacional de Prevención, Nationaal Preventieprogramma), een overheidsdienst die in de ‘rode zones’ werkt waar normaal gesproken alleen gewapende militairen komen. Maar, de medewerkers van het PNP werden getraind in TWTH en brachten het naar deze gemeenschappen.

“Er is een verandering gaande, mensen voelen zich veiliger. Mensen zijn hoopvol, ze hopen op een beter land. En ze doen er iets aan en draaien het om.” Sabillons observatie wordt bevestigd door een daling van 25 procent in het aantal moorden in het land.

Bekijk, om meer te weten te komen over het werk van Sabillon, een documentaire over hem op nl.Scientology.tv/ESabillon.